Group VHC is al meer dan 25 jaar een toonaangevende specialist in verwarming, koeling, ventilatie en hernieuwbare energie. In de HVAC-sector is technische expertise cruciaal, maar ook daar groeit de nood aan soft skills, leiderschap en een sterke leercultuur. Bij Group VHC – een organisatie met een mix van jonge technici en ervaren vakmannen – groeide het besef dat leren meer is dan het behalen van een certificaat.
Via het begeleidingstraject Boost je leercultuur zet de organisatie vandaag stappen richting een meer gestructureerde en toekomstgerichte leeromgeving. ‘Boost je leercultuur’ is een begeleidingstraject waarbij kmo’s werken aan een sterke leeromgeving met hulp van experten. Het is een initiatief van Europa WSE en wordt gesubsidieerd door Vlaanderen en Europa, waardoor deelname voor de KMO gratis is.
Group VHC is een kmo met zo’n 70 medewerkers, waarvan twee derde arbeiders. Hoewel opleidingen al langer deel uitmaakten van hun werking, lagen die voornamelijk op technisch vlak. “Er kwam steeds meer vraag naar ontwikkeling rond competenties en leiderschap,” vertelt Anthony Lecocq, Operationeel Coördinator bij Group VHC. “En tegelijk merkten we dat er onduidelijkheid was over de bestaande groeipaden. We hadden nood aan structuur en een extern klankbord om te zien wat beter kon.”
De verwachtingen over het project? Praktische handvaten, inzichten en een duidelijk kader. “We wilden weten: hoe kunnen we onze opleidingen en leercultuur beter vormgeven, op een manier die écht werkt voor onze mensen?” – Myriam Taymans, HR-professional bij Group VHC
We bouwen het traject op aan de hand van workshops, bevragingen, gesprekken en oefensessies – telkens afgestemd op de realiteit van de organisatie. Zo hebben we bijvoorbeeld, op basis van feedback van de techniekers, besloten om een duidelijk opleidingspad op te stellen. Op die manier weten zij welke opleidingen en kennisopbouw mogelijk zijn op welk moment in hun carrière.
Zowel monteurs als ploegbazen krijgen een stem in het verhaal, met HR en operationele verantwoordelijken als spilfiguren. “Wat we waarderen is de aanpak van de begeleiders: goedlachse sessies met een strak tempo, bruikbare tips. De begeleiding verloopt gestructureerd, van theorie naar concrete actiepunten, steeds vertrekkend vanuit onze realiteit.” – Anthony Lecocq. Een concreet voorbeeld daarvan is hoe we het model van Kessel en Smit gebruiken om opleidingen te koppelen aan praktische checklists die ploegbazen kunnen inzetten tijdens feedbackgesprekken.
“De begeleiding verloopt gestructureerd, van theorie naar concrete actiepunten, steeds vertrekkend vanuit onze realiteit.” – Anthony Lecocq
De begeleiding legde enkele blinde vlekken bloot. “Omdat we nu expliciet tijd maken om met leren bezig te zijn, worden bepaalde dingen ineens veel duidelijker. Er is meer helderheid over wat er al bestaat én wat er nog mist,” vertelt Myriam Taymans. Zo werd bijvoorbeeld duidelijk dat veel materiaal dat eerder gebruikt werd in het kader van IBO-trajecten, ook perfect kan dienen als basis voor de bredere opleidingsplannen. Dat vertaalt zich intussen in concrete stappen:
De inspanningen werpen hun vruchten af. “Door duidelijke groeipaden aan te bieden, kunnen we beter inspelen op de verwachtingen van medewerkers. Leren wordt iets waar je bewust tijd voor mag nemen, iets dat bespreekbaar is geworden in de dagdagelijkse werking.” – Anthony Lecocq. Eén van de blijvers? Werken met functieprofielen als basis voor HR-processen.
“Boost je leercultuur heeft ons geholpen om leren zichtbaar en bespreekbaar te maken in de dagelijkse praktijk.” – Myriam Taymans
Wat zou Group VHC aanraden aan andere kmo’s? “Een frisse blik van buitenaf helpt altijd – ook als je denkt dat alles goed loopt. Dit traject geeft structuur, inzichten én concrete actie,” zegt Myriam Taymans. Onze tip? Grijp de kans om in te schrijven op het WSE-project. Het is een laagdrempelige manier om met leercultuur aan de slag te gaan.”
Ook bouwen aan een sterkere leercultuur? Vraag hier je gratis begeleiding aan en ontdek wat het traject voor jouw organisatie kan betekenen