The future of work is what we make it. Het business event samengevat in enkele kernboodschappen.

Hoe ziet de toekomst van werk er uit? Deze vraag bracht een groep professionals uit HR en TECH samen  op het business event van climIT, Multimedi en Obelisk. In dit artikel lees je de kern uit de inspirerende keynotes van onder andere Google en de KULeuven.

Jeroen Franssen, arbeidsmarktexpert van Agoria, schotelde ons inleidend enkele macro-economische cijfers voor. Zijn boodschap: we moeten plaats maken voor instroom onderaan de arbeidsmarkt. Dat kan aan de hand van opwaartse arbeidsmarktmobiliteit voor alle werkenden en permanente vorming is een must om dit te bekomen. België hinkt daarnaast achterop met arbeidsregimes die of 100% of 0% zijn, er zit veel potentieel in meer mensen deeltijds te laten werken.

Na deze introductie was het de beurt aan Nicky Dries (KULeuven). Ze stelde de aanwezigen meteen gerust: “Ik ben een professor die dichtbij de mensen staat”. In het Future of Work Lab onderzoekt ze de toekomst van werk aan de hand van denkbeelden. Zie jij jezelf als een pessimist, optimist of realist? De toekomst van werk is afhankelijk van wie ernaar kijkt. We bepalen met andere woorden zelf de toekomst van werk. Op het einde gaf Nicky nog een handig stappenplan mee. Wanneer je iets leest over de toekomst van werk stel je jezelf best de volgende 3 vragen:

  1. Wie zegt het en waarom: welke belangen zitten er achter?
  2. Wat is jouw eigen gewenste toekomst?
  3. Welke vorm van invloed kan je gebruiken om de toekomst te beïnvloeden?

Digitalisering en de impact ervan op jobs en HR heeft een belangrijke plaats in de toekomst van werk. Er kwam een veelheid aan nieuwe woorden op het publiek af tijdens de keynote van Yan Ketelers (OG studio) : “wallets”, “NFT”, “metaverse”, etc . De energie in de zaal steeg meteen. Hoewel de wereld van WEB3 voor veel mensen in het publiek volledig nieuw is, trokken bepaalde concepten wel de aandacht. Yan toonde met een voorbeeld wat een DAO, een “gedecentraliseerde, autonome organisatie”, is. Stel je eens voor dat je zoveel mogelijk van de regels en afspraken vastlegt in smart contracts en alle stakeholders digitaal stemrecht geeft: dat is de WEB3 versie van een organisatie. Hij kaderde ook de voor-en nadelen van dergelijke DAO’s. Wat we nadien hoorden in het netwerkmoment was vooral: “Die nieuwe wereld, daar moet ik mij toch dringend eens in verdiepen…”.

Wanneer het gaat over de toekomst van werk en de snelle evoluties op de arbeidsmarkt is levenslang leren niet weg te denken. De volgende spreekster bekijkt dit vanuit het perspectief van hun online content library. Oelerie van GoodHabitz verraste ons in de vorm van een kleurrijke museumtour. Ze toonde ons de 6 elementen nodig voor een inclusieve en aantrekkelijke leercultuur. ‘Toegankelijkheid’ is 1 van die 6 elementen: om een succesvolle leercultuur te creëren moeten we als HR en L&D alle drempels wegnemen om toegang te krijgen tot leren en persoonlijke ontwikkeling. Op het moment dat je input nodig hebt moet je die kunnen terugvinden zonder een kwartier te moeten zoeken of eerst 10 keer te moeten klikken.

De tech-bedrijven uit Silicon Valley lijken altijd ‘voor op de toekomst’ als het gaat om innovatieve werkplaatsen. Bijna alle handen gingen de lucht in wanneer Michiel Vanthoor (Google) vroeg: “Wie heeft op dit moment de vrijheid om zelf werktijden, locatie en/of werkduur te bepalen?” Wanneer hij vroeg wie terug naar de oude minder flexibele manier van werken terug wil, zakten alle handen in een snel tempo. Dit was zijn inleiding om te spreken over de 3 belangrijkste drijfveren van mensen om te werken: flexibiliteit, welzijn en een gemeenschappelijk doel hebben. De voorbeelden van HR projecten bij Google doen ons dromen… en tegelijkertijd afvragen wat realistisch is voor onze organisaties?

4 afwisselende topics die de HR professional even uit de comfortzone haalden en perspectieven aanreikten die stof gaven tot nadenken. Dit event werd georganiseerd door een samenwerking van ClimIT , Obelisk  en Multimedi . Wat deze organisaties verbindt is de combinatie van HR en TECH. Wil jij ook geïnspireerd blijven in HR-thema’s en de toekomst van werk? Laat je gegevens na hier in het formulier en we houden je als eerste op de hoogte!  

Meer informatie over dit thema
Pijl naar rechts
Meer informatie over dit thema
Pijl naar rechts
Meer informatie over dit thema
Pijl naar rechts
Meer informatie over dit thema
Pijl naar rechts
Meer informatie over dit thema
Pijl naar rechts
Meer informatie over dit thema
Pijl naar rechts
Meer informatie over dit thema
Pijl naar rechts
Meer informatie over dit thema
Pijl naar rechts

Laatste Posts